Traumabehandeling slachtoffers van narcistische mishandeling
7% van de Nederlandse samenleving bestaat uit narcisten. Een narcist kan je partner zijn, je vader of moeder, je kind, je werkgever of een collega.
Ook al raakt de narcistische mishandeling bij een steeds grotere groep mensen bekend, toch heerst er veel onbegrip in de maatschappij. Men denkt bij narcisme vaak aan egoïsme en dat geeft veel ruis bij de diagnostiek. Egoïsten krijgen te snel de naam, narcisten worden niet herkend. En de narcist zal in zijn/haar diagnostiek alleen meewerken als zij/haar daar baat bij heeft (scheiding en daardoor verlies van kinderen of huis en geld, of dreiging van ontslag) .
Drs. Appelo spreekt van drie soorten narcisten: de angstige , depressieve en de angstig/depressieve narcist. Iris Koops noemt er twee:
– de open narcist, die iedereen wel kent: theatraal, tiranniek en gewelddadig,
-de verborgen narcist die via de slachtofferrol anderen manipuleert.

Gevolgen van jarenlange omgang met een narcist of psychopaat zijn: verlies van identiteit, vitaliteit, isolatie, wilskracht en PTSS-klachten.
Door jarenlange opgedane kennis opgedaan middels gesprekken met cliënten die slachtoffer zijn van narcistische mishandeling, een opleidingsdag bij Iris Koops Het Verdwenen Zelf en eigen ervaring kan ik cliënten helpen de weg naar zichzelf te hervinden en een nieuw leven op te bouwen. En reik ik de tools aan om adequater in contact te staan met een narcist.
Mijn combinatie van mijn universitaire opleidingen, mediation én psychologie, heb ik gemerkt, blijkt heel nuttig en effectief hierbij te zijn. Ik ben dankzij de mediation-opleiding op de hoogte hoe men adequaat met een dergelijke partij kan onderhandelen zowel bij een scheiding, in een gezins- of een arbeidssituatie. En middels mijn opleiding psychologie kan ik cliënten behandelen met EMDR, cognitieve gedragstherapie, schematherapie, Training Emotionele Competenties, Mindfulness en andere technieken.
Hierbij heb ik ook nauw en nuttig contact met de praktijk van MfN mediator Rob Kuijpers.
De client staat daarbij centraal, op diens hulpvraag richt ik mijn behandeling en niet andersom! Het gaat er immers om de client weer in zijn/haar kracht te zetten en dan is het belangrijk als wij, de client en ik samen de weg bewandelen naar herstel, de weg die we samen uitkiezen.