Kinderzwerfboek

Kinderzwerfboek wil kinderen stimuleren om in hun vrije tijd boeken te lezen. Want lezen is heel belangrijk voor hun ontwikkeling. Je hebt je hele brein nodig om te lezen: waarneming, taal, redeneren, geheugen, aandacht en vermogen om te selecteren tussen hoofd- en bijzaken. Lezen prikkelt de verbeelding. Je kunt je helemaal verliezen in een verhaal en je eigen film erover maken in je hoofd. Maar het belangrijkste: lezen is vooral erg leuk en ontspannend.

Nog steeds verlaat 15% van de kinderen het basisonderwijs met een taalachterstand. Maar als er thuis boeken zijn, gaan kinderen gemiddeld drie jaar langer naar school dan leeftijdsgenoten uit gezinnen zonder boeken. Boeken stimuleren tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. Hierdoor hebben ze later meer kans op een goede toekomst. Nog meer feiten over lezen, vind je hier.

Kinderzwerfboek wil alle kinderen de mogelijkheid bieden om leuke boeken mee naar huis te nemen en te lezen. En daarna het boek weer te laten zwerven zodat andere kinderen hetzelfde boek ook kunnen lezen.

Neem me mee, lees me en laat me weer zwerven…

Kinderzwerfboek

Geschiedenis

De bedenker van Kinderzwerfboek is Leo Dijkgraaf. In 2010 bestond het Nationaal Fonds Kinderhulp 50 jaar. Voor die gelegenheid gaf Leo Dijkgraaf het idee ‘Kinderzwerfboek’ cadeau. Op 26 mei 2010 gaf Prinses Laurentien het startsein en gingen de eerste kinderboeken zwerven door Nederland. Sinds 2014 worden er KinderzwerfboekStations opgericht in het hele land, hier kan een kind een boek halen of een boek brengen óf allebei. Onze enthousiaste regio Ambassadeurs vergroten de naamsbekendheid van Kinderzwerfboek door het te promoten in hun eigen regio. Kinderzwerfboek richt zich op alle Nederlandstalige kinderen van 0 t/m 12 jaar. Extra aandacht wordt geschonken aan kinderen die opgroeien in aandachtswijken. Samen met onze partners, sponsoren en ambassadeurs maakt Kinderzwerfboek zich sterk om zoveel mogelijk kinderen aan het lezen te krijgen om zo het taalkundig inzicht te vergroten en kinderen een beter toekomstperspectief te bieden.

NIEUW: Zwerfboekstation RET jezelf, Sichtermanmarke 3 Zwolle

Sinds juli 2018 is praktijk RET jezelf een zwerfboek station. Als je graag een boek wilt lenen en laten zwerven bel 0653583678 of mail info@retjezelf.nl en maak even een afspraak en dan kun je het boek gratis meenemen! Je mag natuurlijk ook het contactformulier op deze site invullen.