Wie ben ik

Ik ben Hilde Brettschneider, 62 jaar, en geboren in Hengelo (o). Het grootste gedeelte van mijn jeugd heb ik doorgebracht in Zwolle. Ik ben getrouwd, heb twee kinderen en vier honden ( twee Beierische gebirgs-schweisshunden en twee ruwhaar teckels, voor de geïnteresseerden).

Mijn universitaire studie klinische psychologie heb ik voltooid in Groningen. Ik kwam aldaar in aanraking met de Rationeel Emotieve Therapie, een vorm van cognitieve gedragstraining. De concreetheid, korte behandelduur, oplossingsgerichtheid, doorzichtigheid en doelgerichtheid van deze coachende methode sprak me zeer aan.

Daarom heb ik aan het RET-Instituut te Haarlem de opleiding voor Rationeel Emotief Therapeut gevolgd. Bij het BivT van Rene Veraar heb ik een EMDR-opleiding gevolgd. EMDR wordt o.a. toegepast bij clienten die een of meer traumatische ervaringen achter de rug hebben. Toen ik cliënten met vermoeidheidsklachten begeleidde merkte ik hoe belangrijk voeding was om je goed te voelen. Daarom heb ik de HBO-opleiding voedingsleer gevolgd om hierin mijn clienten nog beter advies te kunnen geven. Als vrijwilliger heb ik jaren oudergespreksgroepen bij Balans begeleid, een vereniging van ouders van kinderen met een beperking.Ook in de privesfeer ben ik bekend met ASS en ADHD problematiek.

Hilde Brettschneider

Opleidingen

2014

Coaching bij Hoogbegaafden

2016

HBO Kindercoach

2017

Vitaliteitscoach

2020

Masteropleiding mediator

2021

Familiemediation

2023

Schematherapie

Afgelopen jaren hebben zich steeds meer cliënten bij mijn praktijk gemeld met klachten op het gebied van het Narcistisch Slachtoffer Syndroom en Complex Trauma. Om mijn professionaliteit qua begeleiding van deze doelgroep te vergroten heb ik verbindingen gelegd met vakgenoten en veel literatuur doorgenomen. Maar het meest heb ik geleerd natuurlijk van mijn clienten zelf. Ook heb ik contact gelegd met collega’s van Krachtig Team. Een team van een tweetal vrouwen, therapeute en een advocaat, die reeds een enorme expertise hebben ontwikkeld rondom het fenomeen narcisme en NSS.

Schematherapie

Het aantrekkelijke van schematherapie is dat het een methode biedt om psychologische problemen te behandelen die grotendeels genegeerd worden in de gangbare cognitieve gedragstherapie, zoals terugkerende problemen in intieme relaties en het verwerken van belastende herinneringen uit het verleden/kindertijd en storende patronen die vroeg ontstaan zijn. Schematherapie draagt tevens bij tot volledig herstel, een vermindering van symptomen, een bevredigend leven met een hoge levenskwaliteit. Schematherapie werkt bijvoorbeeld bij angst – en depressieklachten, impulsbeheersing, emotieregulatie, traumaverwerking en relatieproblemen voor jong en oud. En kan ingezet worden bij herstel van onveilig gehechte relaties of wederopbouw na scheiding uit een onveilig gehechte relatie. Experientiele technieken zoals imaginaire rescripting (IR) zijn een goede keuze naast EMDR. Voordeel is dat bij EMDR men dwars door de gehele herinnering heenwerkt en bij IR het script verandert van deze traumatiosche herinnering in een dragelijker variant en de duur van de blootstelling aan de gebeurtenis aanzienlijk korter is ( 20 minten ongeveer) .

Waarom heet de praktijk RET jezelf?

Natuurlijk vanwege de vorm van therapie waarmee ik gestart ben: rationeel emtoiieve therapie. Maar ook door de focus op de opbouw van zelfredzaamheid. Met gedachten kun je je in de put maar ook eigenhandig uit de put helpen. Je hebt immers de macht van de keuze je te ontdoen van de ballast van irrationele ideeën en een stuk gelukkiger door het leven te gaan. En dat, tezamen met het idee dat eenieder in waarde gelijk is, dus ook evenveel rechten heeft, is meteen de humanistische grondslag van RET jezelf.

Het uitdragen van deze gedachte aan cliënten die ergens door die rugzak vastgelopen zijn en zich erg ongelukkig voelen, dat is de uitdaging waarom ik RET jezelf opgezet heb. Met dus de kleine woordspeling in de naam. Van RET: de training/therapie en RET jezelf: het feit dat ik als streven heb dat deze cliënten straks zelf gesterkt weer verder kunnen zonder mijn hulp. En een stuk vitaler en gelukkiger.