RET Jezelf

Praktijk voor coaching en WMO- en PGB ondersteuning


Kennismaken

Ik ben Hilde Brettschneider, 58 jaar, en geboren in Hengelo (o). Het grootste gedeelte van mijn jeugd

heb ik doorgebracht in Zwolle. Ik ben getrouwd, heb twee kinderen en vijf honden ( twee  Beierische gebirgschweisshunden een Alpenbrack en twee ruwhaar teckels, voor de geïnteresseerden).


Mijn universitaire studie klinische psychologie heb ik voltooid in Groningen. Ik kwam aldaar in aanraking met de Rationeel Emotieve Therapie, een vorm van cognitieve gedragstraining. De concreetheid, korte behandelduur, oplossingsgerichtheid, doorzichtigheid en doelgerichtheid van deze coachende methode sprak me zeer aan.


Daarom heb ik aan het RET-Instituut te Haarlem de opleiding voor Rationeel Emotief Trainer gevolgd. Bij het BivT van Rene Veraar ben ik opgeleid tot EMDR-trainer. EMDR wordt o.a. toegepast bij clienten die een of meer traumatische ervaringen achter de rug hebben. Toen ik cliënten met vermoeidheidsklachten begeleidde merkte ik hoe belangrijk voeding was om je goed te voelen. Daarom heb ik de HBO voedingsdeskundige gevolgd om hierin mijn clienten nog beter advies te kunnen geven. Als vrijwilliger heb ik jaren oudergespreksgroepen bij Balans begeleid, een vereniging van ouders van kinderen met een beperking.Ook in de privesfeer ben ik bekend met ASS en ADHD problematiek.


In 2014 heb ik de opleiding Coaching bij Hoogbegaafden gedaan. In 2016 ben ik nu inmiddels bevoegd HBO Kindercoach. In 2017 heb ik de opleiding tot Vitaliteitscoach gevolgd.


In begin 2020 rond ik de masteropleiding tot mediator af. Maar doe vanwege mijn universitaire achtergrond als psycholoog reeds mediationgesprekken. De insteek bij mediation is vooral de zelfbeschikking, de autonomie van de partijen en de neutraliteit en onafhankelijkheid van de mediator in een vooral vertrouwelijke en veilige omgeving.

De deelnemers zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de gesprekken en de uitkomsten daarvan, ik begeleid in het proces daarnaartoe. Deze opleiding heeft mijn toolkit enorm verrijkt , iets waarvan mijn clienten in 2019 al hebben kunnen profiteren en wat ik in 2020 wil voortzetten.


Afgelopen jaren ben ik in contact gekomen met clienten met het Narcistisch Slachtoffer Syndroom en Complex Trauma. Om mijn professionaliteit qua begeleiding van deze doelgroep te vergroten heb ik enkele opleidingsdagen gevolgd, verbindingen gelegd met vakgenoten en veel literatuur doorgenomen. Maar het meest heb ik geleerd natuurlijk van mijn clienten zelf. Ook heb ik contact gelegd met Samen.Krachtig.Nu. Een drietal vrouwen, therapeuten en een advocaat, die reeds een enorme expertise hebben ontwikkeld rondom het fenomeen narcisme en NSS. De bedoeling is dat ik in 2020 meer met hen ga samenwerken en hen ga ondersteunen in het verder opzetten van dit kenniscentrum.

  1. Afgsamen krachtig.nuelopen jaren kwam voor mij een nieuwe doelgroep in beeld, de clienten met een Narcistisch Slachtoffer Syndroom, Complex Trauma. In 2019 heb isamen krachtig.nuk daartoe enke

Onrechtvaardigheid, oneerlijke mensen, rode stoplichten, dat jij niet de lotto wint maar de buurman wel, dat je collega wel bevorderd wordt en jij niet, dat kunnen toch geen redenen zijn om jezelf het dal in te denken? Maar toch doen veel mensen dat wel door de irrationele gedachten die ze als een rugzak met zich meetorsen vol eisen dat bepaalde dingen niet mogen gebeuren .


Zoveel mogelijk genieten van de dingen om je heen dat vergeten veel mensen. Doen wat je zo graag wilt doen, stilstaan bij bijzondere ervaringen, een wandeling maken op bijvoorbeeld het Texelse strand, met je honden lekker rennen over de IJsselse dijken of op een ligstoel achter in de tuin een dik boek lezen. Zo simpel kan genieten zijn.Ongehinderd door piekergedachten of to-do-lijstjes.


Door te denken kun je je in de put maar ook eigenhandig uit de put helpen. Je hebt immers de macht van de keuze je te ontdoen van de balast van die irrationele ideeën en een stuk gelukkiger door het leven te gaan. En dat, tezamen met het idee dat eenieder in waarde gelijk is, dus ook evenveel rechten heeft, is meteen de humanistische grondslag van RET jezelf.


Het uitdragen van deze gedachte aan cliënten die ergens door die rugzak vastgelopen zijn en zich erg ongelukkig voelen, dat is de uitdaging waarom ik RET jezelf opgezet heb. Met de kleine woordspeling in de naam. Van RET: de training en RET jezelf: het feit dat ik als streven heb dat deze cliënten straks zelf gesterkt weer verder kunnen zonder mijn hulp. En een stuk vitaler en gelukkiger.